O nama

Zbog velikog interesa vjernih klijenata poliklinike, odlučili smo proširiti djelokrug Poliklinike te upotpuniti naše usluge širokom ponudom nutricionističkih usluga. Imperativ stručnjaka nutricionističkog savjetovališta je individualni pristup klijentima. Svakom pojedincu pristupamo sagledavajući jedinstveno zdravstveno stanje i potrebe organizma, pri čemu se maksimalno uvažavaju afiniteti i želje cijenjenih klijenata. Naši nutricionisti stoje na raspolaganju svima koji žele saznati vlastite nutritivno-energetske potrebe, educirati se o pravilnoj prehrani, kopmletno promijeniti svoje prehrambene navike, reducirati tjelesnu težinu ili optimizirati utjecaj prehrane na kompletno zdravlje.

 

Nutricionističko savjetovalište NutriLab+

Citirano sa stranica Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta:

‘Nutricionizam je primjenjena prirodna znanost o hrani i njezinom djelovanju na ljudski organizam. Istraživanja s područja nutricionizma, osobito zadnjih godina, imaju vodeću ulogu u shvaćanju mnogih procesa vezanih uz prehranu i pojavu bolesti i poremećaja, ali i u shvaćanju uloge prehrane u moduliranju genetskog potencijala pojedinca. Stoga danas nutricionisti imaju sve značajniju ulogu, ne samo kao istraživači, već i kao osobe koje prenose znanstvene spoznaje na sveopću i ciljanu populaciju u cilju očuvanja zdravlja i poboljšanja postojećeg stanja. Osim toga, primjenjuju ih i u kreiranju i proizvodnji nove hrane (novel food) i drugih prehrambenih proizvoda.’

Nutriconisti su stručnajci čija temelja znaja obuhvaćaju područje kemije, biokemije, biologije, toksikologije, fiziologije i anatomije čovjeka,znanosti o prehrani, dijetoterapije, kontrole kakvoće hrane te procesa pripreme hrane.

Pravilna prehrana neophodna je za održavanje dobrog zdravlja. Poznato je da velik broj bolesti ili zdrastvenih stanja nastaju uslijed krivih prehrambenih i životnih navika te se promjenom istih mogu prevenirati ili liječiti. Suvremeni način života koji iziskuje od pojedinca dugotrajno sjedenje, stalnu dostupnost i konstantno dokazivanje često rezultira neadekvatnom prehranom, manjkom fizičke aktivnosti te visokom razinom kontinuiranog stresa. Na veliku žalost mogih, vrlo praktična gotova, polugotova ili ‘brza’ hrana za kojom danas većina ljudi poseže, deficitarna je neophodnim makro i mikro nutrijentima dok istovremeno obiluje nepotrebnim dodacima i aditivima i nezdravim masnoćama. S druge strane, prehrana kakvu su prakticirali naši roditelji, bake i djedovi nije u skladu sa potrebama opisanog ‘modernog’ odn. sjedilačkog načina života. Kao rezultat svega nevedonoga bilježimo porast pretilosti, bolesti i koplikacija vezanih uz probavni sustav, preosjetljivosti, alergija te autoimunih bolesti , naročito kod dijece i mladih ljudi. Uglavnom se traže brza, instant rješenja odnosno razna rješenja farmaceutske industrije. Međutim, takva ‘brza’ rješenja ne mora biti da uopće djeluju na ishodište problema već im je funkcija ublažiti tegobe ili simptome pri čemi nerjetko dolazi i do neželjenih nuspojava ili popratnih reakcija.

Kako bi izbjegli svakodnevne greške i korigirali svoju prehranu, posjetite nas u nutricionističkom savjetovalištu Poliklinike LabPlus. Naš iskusni tim stručnjaka stoji Vam na raspolaganju kako bi se osjećali, izgledali i funkcionirali bolje te održali svoje dobro zdravlje.

 

Usluge nutricionističkog savjetovališta:

 

1. Nutricionistički preged i savjetovanje

Antropometrijskim mjerenjima kao što su mjerenje tjelesne težine i visine, obujma struka i bokova te određivanje udjela mišićnog i masnog tkiva, procijenjuje se nutritivno stanje organizma. Na temelju izmjerenih podataka izračunava se indeks tjelesne težine (BMI – Body Mass Index), idelana tjelesna težina, bazalni metabolizam i procjenjuje konstitucija tijela. Ovisno o izmjerenim parametrima i stupnju tjelesne aktivnosti definiraju se nutritivno-energetske potrebe klijenata. Ispunjavanjem upitnika procjenjuju se prehrambene navike na temelju kojih se uvode potrebne korekcije.

Nutricionističko savjetovanje uključuje:

• Antropometrijska mjerenja (vaganje, mjerenje visine i obujma struka i bokova)

• Mjerenje sastava organizma (udio mišićne mase te ukupnog i viscelarnog masnog tkiva u organizmu)

• Procjena nutritivnog stanja i potreba organizma (BMI, ITM, bazalni metabolizam, nutritivno – energetske potrebe)

• Analizu prehrambenih navika kroz upitnik

• Savjet i smjernice kako unaprijediti prehranu i korigirati greške

 

2. Izrada plana prehrane

Za izradu individualnog plana prehrane potrebno je prethodno obaviti nutricionističko savjetovanje. Na temelju izmjerenih antropometrijskih parametara, prikupljenih informacija o navikama klijenata izrađuje se detaljan personalizirani plan prehrane.

• Plan prehrane za 7 dana

• Plan prehrane za 14 dana

 

3. Premium program

Premium program osmišljen je kao multidisciplinarni pristup za regulaciju tjelesne težine. Integracijom stručnjaka iz područja nutricionizma, psihologije i kineziologije klijentima osiguravamo stručno vođenje i cjelovitu podršku za cijelo vrijeme trajanja programa.

• SILVER (u trajanju od 3 mjeseca)

• GOLD (u trajanju od 6 mjeseci)

• PLATINUM (u trajanju od 12 mjeseci)

 

Premium program uključuje:

• Nutricionistički pregled i savjetovanje:

– Antropometrijsko mjerenje

– Analiza prehrambenih navika pacijenta i procjena dnevnog energetskog unosa

– Izrada individualnog plana prehrane i edukacija o prehrani

– Kontrola i korekcija potrebnih stavki svaka 2 tjedna za cijelo vrijeme trajanja programa

• Savjetovanje sa psihologom te psihološka podrška za vrijeme trajanja programa

• Planiranje i praćenje primjerene tjelesne aktivnosti u suradnji sa kineziologom fitness centra + bonus Glam express TOUCHTM

 

Svi klijenti korisnici LabPlus premium programa za cjelovito poboljšanje dobivaju i besplatno tjedno korištenje usluga Glam express fen studia na adresi Nova Ves 23, Zagreb (tjedno jedna fen frizura, jedna anticelulitna ili parcijalna masaža i tajni lak za nokte)

 

4. Vitadu

Vitadu je program prehrane namijenjen svima koji koji zbog dnevnih zadaća nisu u mogućnosti sebi osigurati nutritivno izbalansirani obrok te zbog toga ne uspjevaju održati zdravu tjelesnu težinu. Naime radi se o gotovim obrocima pretežno proteinskog sastava kojima se pod stručnim nutricionističkim nadzorom omogućava redukcija tjelesne težine bez propadanja mišićnog tkiva. Za čitavo vrijeme trajanja programa klijente se nastoji educirati o pravilnoj prehrani. Naime konačni cilj je postepeno ali trajno mijenjanje nezdravih prehrambenih navika sa uravnoteženom, izbalansiranom i raznovrsnom prehranom kojom se novostečena tjelesna težina može održati bez ponovnog vraćanja neželjenih kilograma.

 

5. Intolerancija na hranu (test IgG)

• Test intolerancije na 50 namirnica / 1.000,00kn

• Test intolerancije na 75 namirnica / 1.250,00kn

• Test intolerancije na 90 namirnica / 1970 kn

• Test intolerancije na 180 namirnica / 2450 kn

• Test intolerancije na 270 namirnica + IgG na Candida albicans / 4210 kn

 
Poliklinika LabPLus – NutriLab+ cjenik nutricionističkih usluga

 

 

Što je intolerancija na hranu?

Moramo razlikovati dva različita koncepta, odnosno dvije različite kliničke manifestacije:

 

Alergija na hranu

Proces posredovan IgE antitijelima protiv proteina hrane, a manifestira se brzom uzročno-posljedičnom reakcijom.

 

Intolerancija na hranu

Ovaj proces je teže prepoznati, a manifestacije su često manje jasne, neprimjetne i ponekad teško uočljive i nepredvidive.

Intolerancija na hranu uzrokuje formiranje antitijela protiv proteina određene vrste hrane, ali ne IgE (koji bi ukazivao na alergijski proces), nego IgA antitijela u prvoj fazi, a nakon višestruke stimulacije formiranje IgG antitijela.

Određena vrsta hrane može izazvati abnormalnu reakciju organizma, što može u nekim slučajevima izazvati probavne tegobe, a u drugima manifestacije koje mogu biti neprimjetne i koje je vrlo teško povezati s hranom, zbog toga što mijenjaju kroničnu patologiju.

Ukidanjem jedne ili više vrsta hrane u više od dvije trećine slučajeva je došlo do značajnog poboljšanja slijedećih kliničkih manifestacija koje možemo povezati s intolerancijom na hranu:

Gastrointestinalne tegobe (50%)

Bolovi u stomaku, zatvor, proljev, nadutost, sindrom iritabilnog crijeva. Ova patologija najviše upućuje na sumnju da se radi o intoleranciji na hranu.

Dermatološki procesi (16%)

Akne, ekcem, psorijaza, svrbež, urtikarija, osip.

Psihološke smetnje (11%)

Tjeskoba, letargija, depresija, premorenost, mučnina, hiperaktivnost (uglavnom kod djece).

Neurološke smetnje (10%)

Glavobolja, migrena, vrtoglavica, omaglica.

Respiratorne tegobe (10%)

Astma, rinitis, poteškoće disanja. U ovim slučajevima se može preklapati s alergijskim procesom.

Drugi

Artritis, fibromijalgija, otečeni zglobovi.

 

Kako intolerancija na hranu utječe na pojavu gojaznosti?

Test intolerancije na hranu kojim se određuju IgG antitijela, je vrlo korisno dijagnostičko sredstvo pri utvrđivanju alergijskih reakcija tipa II, III i IV. U reakciji tipa III formiraju se cirkulirajući imunokompleksi antigen-antitijelo koji povećavaju onkotski tlak krvi.

Povećani tlak posljedično uzrokuje zadržavanje vode i zbog toga povećanje tjelesne težine. Ako ova saznanja primijenimo u kliničkoj praksi, na konkretnom pacijentu, izbacivanjem iz prehrane one vrste hrane čiji proteini izazivaju produkciju IgG antitijela dovodimo do smanjenja broja cirkulirajućih imunokompleksa, smanjenja onkotskog tlaka te eliminaciju vode.

Eliminacijom tekućine dolazi i do smanjenja edema te redukcije tjelesne težine. Ovaj pristup je u nekim slučajevima dao spektakularne rezultate s gubitkom težine većom od 10 kg u mjesec dana, te istovremenom eliminacijom popratnih poremećaja kao što su npr.upala, bol i ukočenost zglobova.

Napominjemo da će gubitak težine, nakon izbacivanja iz prehrane hrane na čije se proteine javlja alergija posredovana IgG-om, nastupiti prvenstveno kod gojaznosti uzrokovane retencijom tekućine u tkivima.

Dakle, kod gojaznih osoba koje ne reagiraju na uobičajene tretmane mršavljenja, smanjenje tjelesne težine je postignuto eliminacijom iz prehrane one namirnice na koju je utvrđena visoka osjetljivost.

 

Ovu je vezu moguće objasniti mehanizmom prikazanim u nastavku:

Antitijela na proteine određene vrste hrane se ujedinjuju sa specifičnim antigenima nakon probave istog, formirajući imunokomplekse koji stvaraju mrežu tzv. «cirkulirajućih imunkompleksa».

Kod česte konzumacije hrane na koji se razvila intolerancija dolazi do stimulacije i drugih elemenata imunološkog sustava, izazivajući lokaliziranu upalu tkiva, a u teškim slučajevima i simptome vaskulitisa. Perzistencija i količina cirkulirajućih imunokompleksa može povećati koloidno-osmotski tlak krvne plazme, također i u kapilarama bubrežnih glomerula, smanjujući glomerularno filtriranje što uzrokuje zadržavanje tekućine koje rezultira pojavom edema, prvenstveno ekstracelularno, iako u teškim slučajevima dolazi do nakupljanja tekućine i unutar stanica.

Nakupljanje tekućine, nastalo zbog intolerancije na hranu, može uzrokovati povećanje težine koje se ne može korigirati niskokaloričnim dijetama.

Naprotiv, u nekim slučajevima dolazi i do povećanja težine, jer mnoge dijete uključuju povećan unos vode u organizam, što zbog mehanizma intolerancije na hranu dovodi do još veće retencije vode i posljedično povećanja težine.

Iz gore navedenih razloga je preporučeno Test intolerancije na hranu uključiti u uobičajene kliničke pretrage koje prethode početku redukcijskih dijeta.